sâmbătă, martie 10, 2012

Caesar Salad

 
Uite ca am revenit, cu o intindere la piciorul drept, dureri de cap si ale multor alte organe dupa 8 Martie cel fericit, dar mai ales cu o extraordinara experienta de viata. In plus am o foarte hotarata solicitare catre finu’ de a nu se angaja in polemici pe tema 8 Martie, mai ales vis-à-vis de suferinta barbatilor in lupta cu stresul si nervii provocati de arzatoarea lor dorinta de a oferi tuturor femeilor un fir de floare, de orice soi ori provenienta ar fi el :). Daca exista in lumea asta vorbe care dor (pe mine una fizic, deja!) asta sunt de acu’ inainte “Dom’soara, EU NUMAI…” ori “Buchet de primavara”. Le-as elimina cu mare drag din vocabularul oricarei limbi, fie ea romana, maghiara, franceza ori engleza stalcita, cel putin in luna martie a oricarui an. Nu cred ca e cazul sa mai explic de ce. Nu mi-am putut inchipui ce inseamna industria “Ziua Femeii” pana mai zilele trecute, si credeti-ma, Industrie este! Un efort urias, zeci de ore de munca, stres si izbucniri, clacari si nebunie curata, toate astea urmate intr-un final de zambete, prientenii mult mai stranse, hohote incontrolabile de ras, euforii cu parfum de zambile cum spunea Alina si in final inventare nesfarsite si calcule interminabile pentru departamentul groazei. Insa totul e bine cand se termina cu bine, asa ca iata-ne din nou scriind, gatind si savurand clipele de liniste pe care ni le ofera viata din cand in cand.

Dupa un an de zile de gateli si ceva randuri scrise, subsemnata face o sesizare legata de bilantul bloguletului: am ajuns abia la jumatate cu retetele europene, insa imi va face o si mai mare placere de acum in colo sa le gatesc pe cele ce le-am mai descoperit, traditionale ori cu origine pe Vlaicu in Cluj-Napoca, in speranta ca poate asa mai convingem oamenii sa descopere micile placeri ale vietii intr-o farfurie ori pahar plin.

Ca o pauza la jumatatea drumului, m-am gandit sa mai facem un pool, punand pe masa trei retete de peste ocean, minunate salate cu povesti care mai de care, renume si aprecieri in toata lumea. Gatim Salate Caesar, Waldorf si Cobb, toate americane, una mai delicioasa decat cealalta, punand la bataie cate o reteta de cocktail in cinstea preferatei finale: un Screw Driver, White Lady ori Side Car, in ordinea numerelor de pe tricoul concurentelor :).

Prima salata pe care am gatit-o a fost o salata Caesar de pomina! Daca ar fi sa aleg doar una din cele trei salate, probabil ca in ziua in care am pregatit-o asta ar fi fost preferata mea. Salata asta se zice ca ar fi pus-o primul pe masa Caesar Cardini, proprietarul unul lant hotelier ce a locuit in San Diego si Tijuana, in perioada Prohibitiei. Fiica acestuia povesteste ca salata a fost rezultatul unui 4 Iulie mult prea aglomerat, cand tatal ei a adaugat un “by the chef” garniturii pregatite din ceea ce ramasese in camara restaurantului la finele zilei. Salata originala nu continea fileuri de anchoa iar aroma subtila, deosebita a salatei provine de la sosul Worcestershire ce le contine, folosit in dressingul ei. Pe asta il gasiti cu siguranta in orice Hypermarket si merita cumparat.

Am fost 4 la masa si ne-a mai ramas pentru inca doi din:

2 capatani de salata verde
1 kg piept de curcan
Sare, piper si putin ulei pentru grill
Crutoane din 4 felii mari de paine si ulei de masline (cateva linguri pentru stropit crutoanele)
Parmezan ras
Sos: maioneza de casa cu mustar - 4 linguri (1 galbenus, 1 lingurita buna de mustar si ulei vegetal)
4 linguri smantana (noua cu smantana ne-a placut mai mult)
2 catei usturoi zdobiti
1 lingura zeama de lamaie
Sare, piper
2 lingurite sos Worcestershire

1. Pregatim pentru inceput carnea. Toate aceste salate se fac cu piept de pui, insa noua ne-a facut pofta un piept frumos de curcan in vitrina magazinului de pe Eroilor. Spalam carnea, o stergem cu un prosop de hartie, apoi o feliem, saram si piperam si punem feliile la gril. Facem niste gratare din piept de pasare, pe care la final le taiem cubulete.
2. Spalam si curatam salata verde, apoi o scurgem bine de apa.
3. Pregatim crotoanele: taiem painea cubulete, o stropim cu putin ulei de masline auriu, apoi o dam la cuptor 10-15 minute la 180-200 grade Celsius, pana se rumenesc cubuletele.
4. Urmeaza sosul: pregatim o maioneza dintr-un galbenus, 1 lingurita buna de mustar si ulei, pana obtinem cam 4 linguri de maioneza ferma. Zdrobim si frecam usturoiul cu zeama de lamaie, sosul Worcestershire, apoi il adaugam impreuna cu smantana peste maioneza. Saram si piperam, apoi e gata sosul!
5. Pe un pat de salata verde asezam cubuletele de carne, crutoanele, sosul si in final presaram parmezan din belsug. O salata de zile mari, gustoasa, consistenta zic eu, numai buna de impartit cu prietenii la cina…

7 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Foarte tentant ceea ce ai pregatit , promit ca o sa incerc si eu aceste retete , ramane de vazut cand anume....
      Apropo de cuvinte pe care nu mai vreau sa le aud sau sa le rostesc sunt : va rog codul pin sa il tastati , o plasuta pentru transport, sa va dau jos pretul , va rog sa imi dati bani marunti.Si lista ar putea continua , importatnt e ca s-a terminat totul cu bine si cu toti am supravietuit dupa magnificul 8 Martie! Caty

      Ștergere
    2. Catysita, te pup si subscriu la toata listuta ta!

      Ștergere
  2. Abia acum reușesc să ajung la zi cu ce s-a mai întâmplat luna asta, căci începutul ăsta de martie m-a cam bulversat și pe mine :)

    La mulți ani blogului! Sper ca nici realizarea celei de-a 121-a rețete să nu te facă să renunți la el. Ar fi păcat. Multe rețete reușite, timp să ni le împărtășești și nouă și aceeași inspirație la scris îți doresc! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Renata, pentru urarile de bine si aprecieri! Esti mereu o scumpa, asa ca astept oricand paperile tale legate de ce mai gatimp pe aici! Te pup si mult spor la scris, ca imaginatie si simtire oricum ai!

      Ștergere