luni, martie 26, 2012

Tort de castane


Nici nu pot sa va spun de cand planuiesc tortul asta… cam din toamna, cand castanii de langa Catedrala deveneau tot mai rosiatici, asa mai pe la Thanks Giving, apoi prin ianuarie din nou, ca o promisiune de  cadou de ziua mamei mele. Pana si pachetele de piure de castane imi stau in congelator de ceva vreme, dar azi, avand parte de un weekend prelungit, m-am hotarat sa il pun in practica. Tortul de castane era preferatul meu, pot spune, in copilarie, cand mama il facea in general in perioada sarbatorilor de iarna. Am de facut o mentiune: pe vremea aceea, mama pregatea ea si piureul de castane, cu multe ore de munca si era evident, un deliciu. Eu de data asta l-am pregatit cu piure din comert, unguresc, iar in final rezultatul a fost pe gustul meu. Poate in toamna, cand apar castanele incercam si reteta de piure de castane cu frisca, in cupe, asa cum se mananca in mod traditional in Ungaria, ca asta e o reteta cu traditie pe la ei. Pana atunci insa, facem un tort de toamna tarzie la inceput de primavara, sa ne mai amintim si de trecut. Facem tortul un un blat simplu, pandispan alb, desi nici cu unul maro, cu cacao nu i-ar sta rau.

Blat:
6 oua
6 linguri zahar
3 pliculete zahar vanilat
Un praf sare
2 lingurite praf de copt
8 linguri faina
Ulei si pesmet pentru uns forma de tort

Sirop
250 ml apa
4 linguri zahar
2 linguri rom (nu esenta!)

Crema
2 pachete a cate 250 g piure de castane
1 pachet de 200 g unt
2 linguri rom
2 oua
2 linguri lapte
5 linguri zahar

Pt ornat
200 ml frisca
¼ pachet piure de castane ras
Frunzulite de ciocolata decor Dr. Oetker

 
1. Preagatim pentru inceput blatul: frecam galbenusurile spuma cu zaharul si vanilia, apoi adaugam albusurile batute spuma cu un praf de sare. Urmeaza sa adaugam apoi faina si praful de copt, date impreuna prin sita. Ungem forma de tort cu ulei si o presaram cu pesmet, punem si nivelam frumos aluatul, apoi il coacem 35 de minute in cuptorul preincalzit la 185 de grade Celsius. Cand e complet racit, il scoatem din forma si il taiem in doua discuri.
2. Siropul e unul simplu: dizolvam zaharul in apa rece cu rom, apoi, cand e complet racit blatul si taiat, stropim discurile cu sirop, sa fie bine imbibat.
3. Crema e in mai multi pasi: pentru inceput, batem 2 oua cu 4 linguri de zahar si 2 linguri lapte, pe aburi. Facem ca la Dobos, cu grija mare cand sosul incepe sa capete consistenta, sa nu ajunga sa se gateasca si noi sa ne trezim cu o omleta dulce. Punem apoi sosul la tracit.
4. Frecam untul cu o lingura de zahar pudra, pana devine cremos. Adaugam apoi crema de oua, si o incorporam usor, cu un tel, sa nu ramane cocoloase.
5. Frecam piureul de castane cu 2 linguri de rom (nu esenta!), sa il inmuiem, apoi il adaugam peste crema de unt si oua, amestecand tot cu telul, sa fie o crema fina, fara cocoloase.
6. Incepem sa montam tortul: pe primul disc, punem crema, lansand o mica parte din ea pentru a unge foarte subtire tortul pe exterior. Punem al doilea blat insiropat, il asezam bine sa sa uneasca, stopim cu putinul sirop ramas, apoi ungem tortul de jur imprejur si putin deasupra cu crema de castane ramasa.
7. Batem 200 ml frisca, apoi imbracam tortul in hainuta alba si pufoasa. Pentru decor, putem razali piure de castane si astfel vom avea un tort tipic de castane, ducandu-ne cu gandul la o cupa de piure cu frisca a la Budapesta… Pofta si spor sa aveti!

4 comentarii:

  1. Ce bine arată! Nu mă îndoiesc că și gustul a fost pe măsură...mai ales dacă are castane...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai, sa stii ca si lui Cristi i-a placut, desi el nu e prieten cu piureul de castane, asa ca... eu zic ca ne-a iesit! Pup

      Ștergere