luni, mai 07, 2012

Ciorba grozava cu aroma de tarhon


Am fost cu gandul la retetele europene de care nu am prea avut timp in ultima luna. Ma gandeam la un concediu italian de vis si la ciorba Minestrone, dupa care, la o scurta survolare (daca tot a fost miting aviatic la Cluj) a camarii am compus o ciorba tare buna! Stim ca minestronele are de toate, e o ciorba deasa ce are chiar si boae de fasole, si uite de aici am pornit si eu. Am avut varza si o conserva de fasole boabe alba, plus ceva carnita de purcel. Stilul de pregatit baza ciorbei (carnita) a fost mai de graba unul unguresc, si nu italian. Oricum, mi s-a parut o combinatie foarte buna la gust, mai ales ca ne place tarhonul. Nu eram sigura ca o sa fie prieten si cu varza din ciorba, insa pana la urma s-a dovedit a fi o combinatie reusita.

Pentru 6 portii

300 g carne de porc (pulpa)
1 ceapa alba
2-3 linguri de ulei
3 morcovi
1 patrunjel
1 pastarnac
300 g varza alba
1 conserva fasole boabe
1 conserva mica pasta de rosii concentrata
1 lingura otet
1 lingura tarhon (in otet ori jumatate de lingura tarhon proaspat)
Sare dupa gust

1. Taiem carnea cubulete si tocam ceapa marunt, apoi le punem impreuna la calit in putin ulei, pana cand carnea isi schimba culoarea.
2. Curatam si taiem felii radacinile, apoi, cand carnea s-a rumenit usor, le punem la calit inca vreo 5-10 minute bune.
3. Adaugam cam 2 litri de apa fierbinte si varza tocata marunt, si asteptam sa dea in clocot.
4. Adaugam pasta de rosii (2-3 lingurite daca e concentrata) ori 2 cani de bulion si lasam sa fiarba totul, amestecand din timp in timp, pana cand carnea e patrunsa.
5. Cu 10 minute inainte de final adaugam conserva de fasole scursa de apa, sare si tarhon tocat, plus otet de pe tarhon, asta daca il avem la borcan. Daca nu, proaspat si ceva zeama de lamaie sa dam putina aciditate ciorbei. Mai lasam sa fiarba toate la un loc sa se imprieteneasca aromele, dupa care dam gata cate o portie serioasa din ciorba asta surpriza! O putem imbunatati in farfurie cu ardei iuti bulgaresti in otet. O grozavie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu