joi, iunie 07, 2012

67. Conopida si dovlecel pane in sos tzatziki


Cautam o destinatie calda pentru un concediu relaxant, sa mai simtim si noi ca a venit vara, printre desele picaturi de ploaie. Cu varsta, am constatat ca am devenit mai indecisi, groaznic de pretentiosi vis-à-vis de cele 21 de zile de libertate pe care ni le ofera mult iubitul nostru cod al muncii si in cautare mai mult de relaxare decat de galagie ori agitatie. Rasfoind cataloagele agentiilor de turis am ajuns si la Grecia. Nu stiu cum se face, dar asta m-a dus cu gandul direct la cel mai cunoscut sos grecesc si la un fel de mancare perfect pentru scufundat in el. Am facut conopida si dovlecel pane, stil grecesc, langa un sos tzatziki delicios, numai bun sa racoreasca vara. Aveti nevoie de:

1 dovlecel tanar
1 conopida mijlocie
4 oua
1 ½ cana faina
1 cana lapte
Sare si piper
Faina, pesmet si ulei mult pt prajit

Sos
3 castraveti rasi
400 ml iaurt gras
½ catel de usturoi ras
1 lingura ulei de masline
Sare si piper
Un praf menta uscata

1. Curatam legumele, apoi feliem dovlecelul (mai gros pentru un rezultat usor crocant) si il saram, sa mai lase din apa, iar conopida o oparim 10 minute in apa clocotita cu sare multa, gata desfacuta in buchetele potrivite ca marime.
2. Stergem feliile de dovlecel cu prosoape de hartie sa inlaturam apa lasata si scurgem conopida oparita.
3. Pentru pane, amestecam frumos 4 oua cu o cana si jumatate de faina si laptele, pana obtinem o compozitie mai groasa decat pentru clatite. Saram si piperam.
3. Incingem uleiul, apoi reducem putin flacara. Dam pe rand legumele prin faina, apoi prin aluat, iar dovlecelul il dam si prin pesmet. Punem legumele in ulei pana devin aurii, apoi le scurgem pe prosoape de hartie.
4. Pentru sos, curatam si apoi radem castravetii, ii scurgem putin de apa, apoi ii amestecam cu restul de ingrediente. Jumatate de catel de usturoi va fi de ajuns, insa daca vreti un sos mai condimentat, nu ezitati sa il folositi pe tot. Va fi o masa pe cinste! Daca o savurati intr-un balcon umbrit, plin de flori si verdeata, va fi o placere de vara, plina de gustul Greciei, asa, mai de acasa…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu