duminică, decembrie 02, 2012

Baton de cereale


In vara asta am primit un cadou grozav, insa din pacate abia in toamna am reusit sa il pun si eu in aplicare. Vad ca ma prinde iarna scriind despre el, insa vremurile se schimba, la fel si oamenii…

E vorba despre o carte minunata, plina de bunatati coapte, dulci ori sarate, ce a ajuns la mine tocmai de peste ocean, insa e editata mult mai aproape de casa, in Anglia. “Popina Book of Baking” scrisa de Isidora Popovic e un veritabil manual de aluaturi de toate felurile, al tartelor, brioselor si gustarilor de patiserie, o provocare minunata pentru oricine are putin timp de petrecut in bucatarie, macar in weekenduri. Aici gasiti putin despre autoare si principala ei ocupatie, iar daca vreodata voi ajunge in Londra, cu siguranta voi incerca sa nu ratez macar unul din targurile de la care grozaviile ei ajung pe mesele londonezilor capriciosi:

http://www.popina.co.uk/book-of-baking.php

Am incercat, prin septembrie, daca bine imi aduc aminte, una din retetele ei. Am adaptat-o la preferintele noastre, modificand una-alta din lista ingredientelor, si sincer rezultatul a fost chiar pe gustul meu. Am incercat un baton de cereale de casa, minunat pentru un mic dejun direct la birou, langa o cafea fierbinte si un inceput de zi aglomerata.

Pentru o tava de 18/30 cm, am folosit cam asa:

200 g unt
½ cana corn syrup (asta poate fi inlocuit cu un sirop de zahar facut din ½ cana zahar si 1/8 cana apa; trebuie fiert putin, sa scada)
1 cana zahar brun
¼ cana zahar alb
½ cana suc de mere sau portocale
1cana stafide
50 g seminte de floarea soarelui
100 g seminte crude de dovleac
1 ½ cana fulgi de ovaz
1 cana fulgi de secara
½ cana folgi de orz

1. Punem la topit intr-o cratita untul, zaharul, siropul si sucul de mere.
2. Cand totul s-a topit si omogenizat, luam cratita de pe foc si adaugam restul de ingrediente uscate (fulgi, seminte si stafide). Puteti pune si cateva curmale fara samburi, tocate.
3. Tapetam tava cu hartie de copt, nivelam compozitia si apoi o coacem in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, cam 30-35 de minute, pana devine usor rumena. Nu incercati sa taiati batoanele decat atunci cand desertul e racit complet. Va trebuie un cutit serios, insa merita efortul. Pregatiti apoi pachetele pentru serviciu si un pupic la plecare…



9 comentarii:

  1. batoanele cu cereale sunt delicioase! Si facute acasa, chiar nu iesi asa scump ca alea din magazine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ca sa nu mai spun ca asa tai de pe lista niste E-uri de toata frumusetea! merci

      Ștergere
  2. E foarte buna reteta asta. Am facut-o aseara, dar problema e ca nu s-a intarit nici pana dimineata. Sa fie oare de vina zaharul cubic brun pus in loc de cel tos, sau faptul ca am pus sirop facut din zahar, si nu l`am lasat sa scada suficient???? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, zahar cubic nu am folosit la retete de genul asta, da sincer nu cred sa fie el baiul. eu am tinut in frigider tava si tind sa cred ca siropul a fost prea putin concentrat si atunci de aici am banuiala ca nu s-a asezat. Corn syrup-ul e vascos si foarte lipicios... Chiar imi pare rau ca nu stiu ce nu a mers bine, macar sa iasa la o viitoare incercare, daca nu te-a descurajat :(. Numai bine!

      Ștergere
    2. Multumesc de raspuns. Intradevar nu am tinut la frigider tava... si siropul de zahar a fost destul de lichid + ca am bagat eu de seama ca a fost cam mult lichid si cand le`am amestecat, care a inceput sa "clocoteasca" in cuptor. Oricum e delicios, chiar acuma am terminat portia pe ziua de azi, cu lingurita. Saptamana asta dupa ce se termina, cumpar corn syrup si mai fac o tura, sa vedem atunci cum o sa iasa. Inca o intrebare: cana de masurare( a mea are 250 ml) o pui cu varf din toate??? sau la ingredientele uscate o pui plina, pt ca intra si aer intre boabe, si la cele lichide nu chiar cu varf? Are importanta tipul de cuptor folosit???(a meu e vechi si nu are indicator de temperatura, ventilator si altele) Multumesc inca o data pt ajutor

      Ștergere
    3. No, ma bucur ca macar a fost buna! Cana e de 250. Pun ochiometric in ea, in asa fel incat sa nu fie extrem de umeda compozitia (poti deci pune mai cu varf ingredientele uscate). Eu am nivelat-o in tava cu lingura toata treaba asta, deci pot zice ca era ferma compozitia. Pluseaza daca vrei cu fulgii de ovaz; aia de orz in schimb mie mi s-au parut prea tari si nu prea pot absorbi lichidul in exces. Chiar sper sa se aseze mai bine urmatoarea ca de nu, eu ma fac de rusinica :)! Mult spor si saptamana usoara!

      Ștergere
    4. Multumesc tare tare mult. Sunt incepatoare in ale gatitului,(spre rusinea mea am ajuns la 25 de ani fara sa ma intereseze tare mult partea gatitului) asa ca ma straduiesc cat pot(si ma pricep) sa iasa totul bine si bun. Dar pana la urma, repetitia e mama invataturii. Data urmatoare sigur iese mai bine. Si daca nu iese, nu e vina ta :) Cand refac reteta, revin si cu rezultatul. Multumesc inca o data. O saptamana usoara si tie

      Ștergere
  3. daca inlocuiesc tot zaharul cu miere se mai leaga compozitia?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer nu am convingerea asta. Nu prea cred ca s-ar cristaliza ca lumea. Daca incerci si reusesti totusi, da-ne de stire! Merci

      Ștergere