vineri, ianuarie 25, 2013

Sos de rosii pentru chiftelute marinate


Pentru ca am remarcat o pozitie constanta a chiftelutelor in ierarhia placerilor culinare studiate pe blogul nostru, m-am gandit sa le aducem un plus de culoare si deliciu. In sensul asta, m-am gandit ca accesoriul cel mai potrivit pentru chiftelutele astea ar fi un minunat sos de rosii in care sa marinam respectivele bunatati. Am facut un sos de rosii ca in copilarie, cand mama ni-l pregatea mai duminica (nu de alta, dar cam asa era si ratia la carne in vremea aia...). E grozav de aromat si imi place ca oricine poate jongla aici cu zaharul si sarea, deci poate fi foarte usor potrivit gustului celui ce il pregateste.

3-4 portii ies din:
cam 600 ml bulion (daca e de casa, iese un deliciu!)
2 linguri ulei
11/2 lingura buna de faina alba
2-3 foi dafin
Piper si sare, dupa gust
1 lingurita boia (optional)
1-2 linguri de zahar, in functie de aciditatea bulionului
2 lingurite unt

1. Presaram faina in uleiul incins si amestecam cu un tel, sa nu ramana cocoloase. Cam intr-un minut stingem totul cu bulionul amestecand continuu.
2. Adaugam restul de ingrediente, mai putin untul, si fierbem totul pana cand sosul capata consistenta si devine un rosu mai intens. Intre timp ne jucam cu zaharul si sarea, sa potrivim gustul sosului.
3. La final adaugam putin unt, pentru un luciu frumos, cum zice mama. Putem servi sosul asta direct peste chiftelute in farfurii, langa un piure de cartofi, ori putem fierbe chiftelutele cam 5-10 minute in sos, sa le marinam. Oricum ati proceda, sunt convinsa ca o sa iasa o masa de weekend pe cinste!

7 comentarii:

  1. Acum o sa gatesc acest sos ,chiftelutele sun t facute de ieri si astazi trebuie ,improspatate ,le voi face o baie in sos.

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt convinsa ca e delicios...11 linguri de faina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1 si 1/2, adica o lingura si jumate sunt de ajuns. Noua chiar ne-a placut, sper si tie :)

      Ștergere
    2. 1 si 1/2, adica o lingura si jumate sunt de ajuns. Noua chiar ne-a placut, sper si tie :)

      Ștergere
    3. Asa este...este un sos fin si delicios!

      Ștergere