luni, ianuarie 21, 2013

Tort Padurea Neagra in degrade


La Multi Ani, Mami!

Dupa cum cred ca ati ghicit deja, azi avem o sarbatoare in familia noastra. Motivatia si inspiratia mea din bucatarie implineste azi o foarte frumoasa varsta, asa ca ne-am hotarat sa ii facem o dedicatie culinara. Am pregatit o interpretare proprie a celebrului tort Padurea Neagra: facem un blat de ciocolata, ne rasfatam cu putin lichior de visine si facem un topping de frisca decorat cu ciocolata neagra si cirese. Mama l-a aprobat ca fiind delicios, la fel si Cami, asa ca nu cred ca se supara nimeni daca il prezentam azi si pe blog, cu toate ca tematica noastra de baza a ramas de mult timp in urma, insa din motive pertinente si personale. Nu am abandonat proiectul, ci doar l-am intarziat si putem spune ca lista noastra aflata in lucru a mai acumulat cateva staruri ale farfuriilor in afara celor 121 promise.

Pentru tortul despre care vorbeam, avem nevoie cam asa:

Blat:
4 oua
4 linguri zahar
2-3 linguri lapte
1 tableta de ciocolata (90 g)
5 linguri faina
2 linguri cacao
½ lingurita praf de copt

Penrtu straturile de crema:
200-250 g visine din congelator
3 linguri zahar
2 linguri amaretto
1 plic jeleu pentru tort Dr. Oetker
300 ml apa rece
250 g iaurt cu visine
150 g smantana
2 linguri zahar
6 foi gelatina
200 ml frisca Hulala
2 pliculete zahar vanilat
2 linguri lapte fierbinte
Cirese ori visine si fulgi de ciocolata neagra pentru ornat


1. Preagatim blatul: pentru inceput, topim pe aburi 90 g de ciocolata cu 2-3 linguri de lapte, apoi pastram ciocolata la temperatura camerei, amestecand ocazional, sa nu se intareasca.
2. Frecam galbenusurile cu zaharul pana obtinem obisnuita spuma, apoi adaugam cu grija ciocolata. Nu trebuie sa fie calda, altfel, se va lasa tot amestecul. Batem si albusurile spuma si le incorporam cu grija.
3. Cernem impreuna peste cumpozitia obtinuta faina, cacao si praf de copt, apoi coacem blatul la 180 de grade Celsius, cam 30 de minute.
4. Pregatim siropul de visine: scoatem samburii, pastram zeama si punem astfel fructele pe foc cu zaharul, pana cand acesta se topeste. La final, adaugam alcoolul. Cu acest sirop cu fructe imbibam blatul asezat in forma de tort cu margini detasabile si tapetata cu folie alimentara.
5. Pana cand blatul imbibat e complet racit, pregatim primul strat, cel de jeleu de fructe pentru tort, asa cum arata instructiunile de pe ambalaj. Puteti folosi cam orice aroma, culoarea doar sa fie rosie. Intindem acest jeleu peste blatul cu fructe, si dam la rece.
6. Pregatim crema roz: punem pe foc iaurtul si smantana cu 2 linguri de zahar; inmuiem in apa rece 4 foi de gelatina cam 5 minute, apoi cand zaharul s-a topit, dizolvam gelatina scursa de apa in crema de iaurt si smantana fierbinte. O lasam sa se racoreasca, apoi o intindem peste tort, ca al doilea strat de crema si dam tortul la frigider.
7. Dupa cam 3 ore, cand crema de iaurt e bine inchegata, batem frisca cu putina vanilie, nu foarte tare. Dizolvam 2 foi de gelatina (inmuiate inainte in apa rece si scurse bine) in 2 linguri de lapte fierbinte, apoi incorporam totul in frisca batura. Intindem si acest ultim strat peste tort.
8. Dupa cateva ore de stat la frigider (ori cel mia bine a doua zi), inainte de servire, decoram tortul cu fulgi amarui de ciocolata si cirese sau visine intregi, ori confiate. Zic eu, o varianta delicioasa a Padurii Negre cu frisca si visine, intr-un degrade apetisant, gata sa cucereasca si cel mai mofturos musafir. Pupici, mami!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu