duminică, iulie 28, 2013

Tort Stracciatella cu fructe de padure


Suntem in plin sezon al fructelor de padure, iar obsesia lui Cristi pentru murele coapte din ultima perioada a dus la trei incercari, reusite zicem noi, de retete doldora de aceste fructe. Pana acum nu prea am experimentat noi dulciuri cu fructe de padure, insa anul acesta am facut-o din plin. Ca atare, aducem si aici vreo trei dulcegarii de inspiratie italiana, franceza si mai de prin partea locului, adica din vechiul caiet de prajituri al mamei mele.

Primul va fi un tortulet inspirat de inghetata italiana stracciatella, pe care l-am imbogatit cu aroma de sezon a fructelor de padure, zmeura si mure, mai precis. Trecem mai apoi la un jeleu inspirat de reteta Jeleului Montbazillac cu fructe de padure prezentata de Eric Lanlard (aici folosim cam tot ce gasim: mure, zmeura, afine si coacaze rosii), ca mai apoi sa umplem burtica si cu un chec din vechiul nostru caiet de retete, cu aceleasi fructe de sezon – mure, afine si coacaze.

Ma gandesc sa incercam si un nou poll de sezon, sa supunem judecatii voastre cele trei retete, sa vedem cine ce prefera in compania fructelor astora apetisante: crema de vanilie cu ciocolata, vinul licoros din jeleu ori un blat dens si cremos de prajitura. Sa nu mai pierdem vremea si sa vedem ce incercam pentru inceput.

Tortul Stracciatella cu fructe de padure a fost o inchipuire frumoasa ce s-a materializat intr-un tortulet in stil Cristina, adica mult prea putin finisat ori dragut, insa chiar gustos si apreciat de cei de acasa. Nu a durat prea mult sa il punem cap la cap, insa am tot dat peste probleme cu el, ca de exemplu un borcan de gem de zmeura pe sfarsite, zmeura din frigider injumatatita si ea ca prin miracol :), plus un plic de glazura de ciocolata Dr. Oetker ce s-a dovedit a fi mult prea mic pentru suprafata tortului meu. Cu toate neajunsurile astea, rezultatul a fost unul delicios pe care il recomandam la vreme de weekend de vara oricarui pasionat de prajituri cu crema ori fructe dulci-acrisoare.

Blat simplu:
5 oua
5 linguri zahar
1 lingurita esenta de vanilie
5-6 linguri de faina
1 lingurita praf de copt
Sirop de zahar pentru imbibat blatul si 4-5 linguri de gem de zmeura

Crema
1 plic budinca de vanilie
450 ml lapte
200 g unt
5 linguri zahar
3 linguri fulgi de ciocolata (am folosit fulgi de ciocolata pentru decor de la Dr. Oetker)

Decor
1 plic glazura de ciocolata Dr. Oetker
Zmeura si mure, plus o pudra usoara de zahar


1. Pregatim un blat simplu, intr-o forma rotuda de tort: frecam galbenusurile cu zahar si vanilie pana obtinem o spuma consistenta, apoi adaugam albusurile batute spuma si ele cu un praf de sare. In final adaugam in ploaie faina si praful de copt. Coacem baltul la 180 de grade Celsius cam 30 de munte, maxim 35.
2. Pana cand blatul se coace, facem o budinca de vanilie cu lapte si zahar. Cand se raceste, o adaugam peste untul moale frecat bine si omogenizam crema, apoi o dam la frigider. Fulgii de ciocolata ii adaugam abia inainte de a monta tortuletul.
3. Cand blatul s-a racit, il scoatem frumos din forma, apoi il taiem in doua felii. Ambele straturi le stropim serios cu sirop de zahar.
4. La montat e simplu: primul disc, baza, il ungem serios cu gem de zmeura. Daca in schimb ne hotaram se trecem la un tort de piersici, eu zic sa folosim un asfel de gem ori dulceata, iar la decor felii de nectarine ori piersici decojite si caise. Imi lasa deja gura apa. Sa revenim, insa. Peste gemul de sezon intindem cam 2/3 din crema stracciatella, apoi venim cu cealalta jumatate a blatului. Pe acesta il ungem doar deasupra cu restul de crema.
5. Pentru decor am  folosit, usor neinspirata, doar un pliculet de glazura de ciocolata. Ideea mea era sa vad cum ciocolata se scurge lenes pe marginile tortului insa ne-am blocat la centru :). Mai punem o multime de fructe asortate in mijlocul tortului, zmeura si mure, apoi dam tortul la frigider cateva ore, pana cand pofta depaseste orice vointa de a mai astepta si dam iama intr-un minunat deliciu de vara. Bebe s-a trezit, asa ca revenim cu restul fructelor promise…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu