joi, aprilie 28, 2011

Briose cu caise si coaja de lamaie

 
Ah… primavara! Ce ne aduce? Ne face cumva mai buni? In nici un caz, nu primavara! Poate sa fie dragostea din sufletul nostru? Sau poate a celor din jurul nostru? Ce ne impulsioneaza, ce ne aduce fluturasi in stomacel daca nu primavara? Votez totusi dragostea celorlalti, a prietenilor nostri fara de care mult mai greu ne-am ridica dimineata din pat si fara de care gandul la cafeaua fierbinte nu ar fi decat o idee indepartata si un proiect mult prea complicat. Nu e minunat sa vedem fericire in jurul nostru? Pana nu demult judecam chestia asta si o vedeam ca pe o afirmatie a falsitatii interioare, insa de dimineata gandul la noi buchete de mireasa, un metru si 86 de centimetri sexy de costum negru langa mine, o petrecere inainte/dupa si eventual o masura de bruneti, asa, cat sa condimenteze “exceptia care intareste regula”, parca m-au convins ca e numai bine sa ii vedem pe cei din jurul nostru iubindu-se... primavara. Gatim deci! (exagerez, am gatit aseara :))

Briose cu caise si coaja de lamaie


150 g unt
1 cana zahar
2 oua
Coaja rasa de la 1/2 lamaie
Esenta de vanilie
3 cani faina
150 ml suc portocale
250 ml lapte batut
1 lingurita praf de copt
¼ lingurita  bicarbonat
Caise din conserva, taiate cubulete
1-2 linguri faina
Gem de mandarine sau altele pentru decor

Am mers pe principiul: unt, oua, lapte acru si ceva masuri de faina… deci cam asta a iesit: niste briose pufoase, parfumate cu lamaie, glazurate cu diverse de prin bucatarie si multe hartiute rotunde prin toata casa. Pup degustatorii!

1. Evident ca incepem prin a freca untul spuma cu zaharul. Nu uitam nici vanilia sau cam orice arome mai vreti voi (portocale, lamaie), numai rom nu cred ca merge la varianta asta. O sa incerc unele cu fulgi de cioco si rom. Acolo cred ca o sa sa integreze.
2. Razalim coaja de la ½ de lamaie, fin. A adaugam direct peste unt.
3. Spargem ouale si le incorporam pe rand in spuma de unt. Adaugam prima cana de faina si incepem sa alternam: suc de portocale, faina amestecata cu praf de copt si bicarbonat de sodiu, lapte batut, si ultima, iar faina.
4. Intr-un bol tocam caisele din compot. Le pudram cu vreo 2 linguri de faina si le amestecam. Puteti folosi si caise uscate. Cele proaspete vor deveni un soi de gem in briose. E alegerea voastra. Merg numai bine oricare dintre ele.
5. Adaugam fructele pudrate peste aluat si amestecam usor. Repartizam apoi compozitia in compartimentele tavii pentru briose, in hartiute speciale.
6. Cuptorul trebuie preincalzit la 180-185 grade Celsius, iar tava se lasa 35-40 minute. Sa le scoateti la racit pe un gratar, sa circule aerul pe sub ele. Le ornati cu ce dulceata vreti voi (noi am avut de mandarine, cirese si nutela), apoi le dati prietenilor!

2 comentarii:

  1. Cu dulceata de mandarine au fost de vis.

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa ma gandesc la ce experiment de arome va mai supun la urmatoarea tura :)

    RăspundețiȘtergere