luni, aprilie 11, 2011

Viena!... mai vreau!!!

Ah, cum am putea incepe sa povestim despre Viena?... ramane pentru mine un oras cu totul special, mai ales avand in vedere faptul ca a fost si primul vizitat cu ochii maturitatii. Ce inseamna asta? O excursie intr-un concediu format din 5 zile acordate de statul nostru ca dovada a incurajarii “legalizarii” relatiilor de “prietenie” intre cele doua sexe. O excursie de poveste, asta mai ales daca e sa continui cu o drumetie pe malul Dunarii, spre originile ei.

Ce e impresionant in Viena? Totul. De la cladirile renovate impecabil din centrul istoric la politetea rutiera, de la stradutele cochete la monumente si palate grandioase, de la Wiener Schnitzel la Marillen Liquer, absolut totul pare fabulous si rupt de realitatea romaneasca. Nu cred ca ne permitem nici macar sa visam ca vom ajunge la modul lor de organizare sau la legislatii conform carora “seceratul padurilor” duce la consecinte mai mult decat serioase. Dar astea deja sunt detalii care nu fac decat sa ma intristeze vis-à-vis de tarisoara noastra.

Sa revenim deci la minunata Viena imperiala! Ce recomandam? Din nou, totul! Pentru inceput, un mic detaliu: daca aveti banuti, platiti parcarile care clar nu sunt o problema (dpdv al existentei, dar nu si al pretului). Recomand in schimb metroul. Nici daca ati vrea nu ati putea sa va rataciti. Si daca totusi asta se intampla, nici o problema, mai descoperiti vreun monument, cu siguranta, sau o straduta placuta pe care sa va plimbati. Sfatul meu e sa nu va faceti iluzii cum ca ati putea vedea Viena intr-o zi-doua. Noua ne-au trebuit in total vreo patru zile ca sa ne dam seama ca nu am vazut deloc tot ce ne-ar fi placut. Are un dar incredibil de a starni curiozitate si admiratie orasul asta. Cu toate acestea, mi-ar placea sa locuiesc aici? Sincer nu. Prea multe chipuri serioase si politete rece nu sunt pentru mine. Daca as vrea sa valsez o luna din viata pe strazile Vienei? Categoric da!

De unde sa incepem valsul? Neaparat dintr-o cazare mai la marginea orasului, in zona aeroportului am gasit niste “satucuri” de vis. O lume mult mai primitoare, peisaje pitoresti si patiserii parfumate. Preturi? Mult mai accesibile, asta daca mergeti intr-o excursie cu masina sau daca dibuiti un mijloc de transport cu care sa ajungeti in centrul Vienei. Altfel recomand un portofel mai greu decat in alte orase turistice, asta pentru cazare. Ca doar na, nu peste tot e 2 euro jumatatea de litru de apa, si aia PLATA! :)

Din centrul Vienei incercati sa va plimbati pe cat mai multe stradute. Nu veti avea nimic de regretat. Veti avea impresia ca orice cladire e cu siguranta un monument sau casa in care a locuit vreo personalitate. Nu ratati Palatul Hofburg cu muzeele si parcurile sale (Casa fluturilor, Muzeul Sissi si Lipizzaner pentru romantici, parcul Mozart, Apartamentele Albertina si multe altele).

Ca si biserici va recomand cu caldura Votivkirche, va va impresiona cu adevarat, asta pentru inceput. Clujenilor le va parea usor cunoscuta. In centru veti gasi pitita printre casute o impresionanta cupola albastra – e Peterskirche. Nu departe pregatiti-va sa dati peste binecunoscutul Stephansdom. Neagra si impozanta, va va da cu siguranta fiori privindu-i arhitectura gotica. Tot in centrul vechi nu uitati de Monumentul Ciumei, Michaelerplatz sau admirati florariile ambulante care pot fi chiar spectaculoase. In Piata Maria Tereza rezervati-va macar o jumatate de zi pentru doua muzee ce nu trebuiesc uitate in Viena: Kunsthistorisches Museum si Naturhistorisches Museum. Nu intrati decat daca aveti cu adevarat timp, altfel riscati sa nu savurati opere de arta celebre sau sa simtiti istoria privind sarcofage si mumii.

E de prisos sa mai vorbesc de curcubeul ce se formeaza la Monumentul Eliberarii sau de minunatul Parlament. Primaria veche, Karlsplatz sau Opera de Stat sunt si ele de neuitat.

Vreti eventual un parc cu adevarat “Mare”? Mergeti la Schoenbrunn!

http://www.schoenbrunn.at/besucherinfo/tickets-touren.html?gclid=CO2J-bHFkqgCFca-zAod_h2oCQ

Gasiti aici cam tot ce ii place unui iubitor de parcuri: gradini de o arhitectura peisagistica rar-intalnite, o Orangerie, un labirint verde simpatic, gradina zoologica, fantani arteziene cu denumiri romantice, ca sa nu mai vorbim de palatul in sine si de a sa Gloriette, azi o cofetarie cu sarm, preturi astronomice si vedere asupra intregii Viene.

Nu uitati sa redeveniti copii, macar pentru o seara. Opriti-va la Prater pentru asta. Nu il compar cu Gardaland-ul Italiei, dar veti gasi destula nebunie si aici, dar mai putina inghesuiala sau ore pierdute la cozi in asteptarea a doua minute de adrenalina. In drum spre casa sunt sigura ca mai toti va veti opri in SCS, Vienna Shoppig City Sud. Doar nu vreti sa va intoarceti si cu banuti acasa?!

Ce regret? Palatul Belvedere. Doua excursii la Viena, doua ratari. Daca puteti, nu ratati nici targul de Craciun din iarna. E de poveste. Iarna trecuta era in agenda noastra, dar cel din Budapesta a compensat si asta. Detalii in alt episod, langa un Gulas fierbinte. Pana atunci insa, gatim un snitel vienez de pomina!

Votivkirche. Seamana cu ceva? :)





Vitrina asta ne-a atras atentia...

Plague Monument

Stephansdom

Valsam?...

Maria Tereza Platz


Asa ar trebui sa aranjez si eu micul dejun?...

 
La muzeu

V-am spus de curcubeu!

 Karlsplatz impozant!

 Gloriette!
Viena!

E Parcul Central din Cluj?! A nu!... E Schoenbrunn!...








Un comentariu: