vineri, mai 20, 2011

Chec cu visine si cacao – cel mai simplu, baza bucatariei noastre

 
Reteta asta a avut la baza niste oua de casa minunate, fara de care nici nu aveam curaj sa ma joc de-a fotograful amator. Mii de multumiri celor care au renuntat la ele in favoarea bucatariei de pe Vlaicu. Sentimentul de vina nu ma ocoleste, avand in vedere ora tarzie la care prajitura a incins cuptorul nostru, de unde si lipsa noastra de politete fata de fostul proprietar al minunatiilor cu galbenusuri aurii, care de data asta nu a mai prins prajiturica.

Reteta e chiar cea mai simpla dintre toate prajiturile de prin caietele mele. E o varianta a pandispanului pe care l-am mai prezentat, cu mici diferente care fac suprafata usor mai crocanta la inceput si aluatul mai consistent. Pentru copii cred ca merge numai bine, datorita combinatiilor de culori (ai nostri doi au votat in mod categoric cu prajitura asta la o poveste de seara).

Ingrediente:

8 oua
16 linguri zahar
Esenta de vanilie
½ pliculet praf de copt
8 linguri cu varf de faina
300 g visine
4 linguri de cacao sau nesquik

1. Se freaca foarte bine galbenusurile cu 8 linguri de zahar si vanilia, pana obtinem o spuma consistenta iar acestea s-au mai deschis la culoare.
2. Separat, batem albusurile spuma. Cand acestea s-au intarit, incepem sa adaugam pe rand, continuand sa folosim mixerul, alte 8 linguri de zahar.
3. Visinele fara samburi se storc bine de zeama.
4. Adaugam albusele peste galbenusuri, amestecand usor, pana cand omogenizam cele doua compozitii.
5. Incepem sa adaugam lingurile de faina, in ploaie, amestecate cu praful de copt. Apoi, intindem aluatul in tava tapetata cu hartie de copt, pastrand o cana plina de aluat.
6. In cana cu aluat adaugam lingurile de cacao sau nesquik, amestecand bine de tot, pentru a dizolva pulberea. Cu o lingura turnam apoi noua compozitie peste prima, cea galbena din tava. Trasand liniute prin aluat cu coada unei lingurile marmoram cat mai dragut compozitia noastra. Nu mai ramane decat sa imprastiem visinutele fara samburi pe toata suprafata prajiturii.
7. Dam tava la cuptor, evident, dupa ce l-am preincalzit la 180 de grade Celsius. O coacem cam 35 de minute, maxim. Cand s-a racit de tot, o pudram putin cu zahar praf, asa, in joaca! Foarte buuuuunnnnn!...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu