joi, iunie 23, 2011

30. Tarator bulgaresc – supica racoroasa de castraveti si iaurt

 
Canicula. Daca pana acum am avut parte de ea din doua in doua zile fierbinti la adapostul locului de munca, azi, in ziua mea libera, m-a doborat inca din zori. Sa fie oare doar vara ce s-a instalat in sfarsit si deasupra asfaltului incins din orasul nostru drag? Sunt convinsa de asta! Si ce facem sa ne racorim? Mai si mancam, nu doar savuram berile racoroase din frigider!

Nu ajungem noi la vecinii bulgari cu plaje si restaurante pescaresti mai atragatoare decat ale noastre, in schimb am testat bucataria lor prin intermediul unei supe reci de castraveti (evident, ca doar sunt bulgari!!!) si iaurt. Amatorii sosului tzatziki vor fi incantati de supa asta. Eu una o voi face vara asta cat de des, in schimb voi renunta de acum la marar. Nu sunt amatoare, in schimb supa asta e minunata! Dupa o zi de arsita, cand sosesti acasa sfarsit de munca, e cea mai rapida solutie si in plus e hidratanta, lucru deosebit de important zilele astea.

Pentru 3-4 portii racoritoare de tarator din Bulgaria aveti nevoie de:

4 castraveti
3x140 g iaurt gras
½ cana apa rece
1 catel usturoi
1 lingura rasa de marar proaspat tocat
Sare dupa gust

1. Curatati de coaja castravetii, dati-i pe razatoare, puneti putina sare, iar dupa cateva minute stoarceti excesul de apa. Zeama asta poate da un gust usor amarui supei.
2. Pisati un catel mic de usturoi si adaugati-l peste castravetii rasi.
3. Adaugati iaurtul, apa rece si amestecati bine. Mai adaugati sare daca e necesar.
4. Spalati si tocati mararul (maxim 1 lingura de marar, zic eu) apoi adaugati-l peste supa. Daca aveti un bol plin de gheata peste care sa asezati castronul vostru de tarator, efectul va fi deosebit! Ah… ce racoare!...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu