miercuri, iunie 08, 2011

Ciorbita de vara cu conopida si mazare boabe

 
Cam ce ne ajuta dupa o zi ingrozitor de calda si plina de intrebari legate de jobul de vis pentru care ne zbatem si in sansa caruia incercam sa mai credem, in pofida nemultumirilor, incertitudinilor si frustrarilor care incep a se acumula? O, vai! Dar asta deja incepe sa nu mai sune a vis frumos, ci poate a “cuptor”, incercari disperate de dovedire a unui stoicism ce nu va fi vreodata apreciat sau simpla lasitate de a spune “nu”. Sa nu ne lamentam, totusi. Mai bine gatim! Ce facem deci, azi? O ciorbita de vara, usoara, numai buna sa calmeze ofurile mele de la 11 seara la intoarcearea in bucataria de pe Vlaicu.

Din cantitatile astea vor iesi cam 6 portii, dar nu o sa va para rau. Eu as mai fi vrut macar una in plus… si da… datorita ei si altora sunt in urma rau la capitolul “Europene”… sper sa revin pe calea cea buna dupa final de sesiune (daca mai ramane ceva vlaga in mine; pana atunci trag tare pe cocktailuri :)).

2 morcovi
1 ceapa
¼ telina mare
6 buchete conopida
2 cartofi
½ cana mazare boabe proaspata sau congelata (eu am avut de la congelator)
2.5 l apa
1 lingura vegeta
1 cub gaina
¼ lingura sare grunjoasa de mare
1 lingura pasta de ardei sau rosii
2 fire leustean verde (asta e secretul la aroma ciorbitei asteia!)

1. Curatam intai legumele. Taiem apoi marunt ceapa, morcovul rondele, iar radacina de telina cubulete marunte. Le punem pe astea in acelasi timp la fiert. De data asta nu le mai calim. Le condimentam cu vegeta si lasam sa fiarba totul la foc potrivit. Aveti nevoie de o oala mai mare, chiar daca initial 2.5 litri de apa ajung la jumatate. Sunt multe legume de adaugat.
2. Cand a dat in clocot, adaugam si cubul de gaina.
3. Intre timp, curatam cartofii, ii taiem cubulete, iar conopida o desfacem in buchetele mici, asta dupa ce am spalat-o.
4. Cand radacinile sunt aproape fierte, adaugam in acelasi timp cartofii, mazarea si conopida. Astea au un timp de fierbere apropiat, mai scurt decat al radacinoaselor. Mai punem si sare grunjoasa.
5. Dupa cateva minute, adaugam pasta de ardei sau de rosii si firele de leustean. Pe astea le scoatem cand ciorba e gata. Acum chiar va mirosi minunat in bucatarie! Nu mai trebuie sa astepatm decat vreo zece minute, 15 pana cand sunt fierti si cartofiorii. In farfurii noi am pus si cate o lingura de smantanica! O grozavie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu