luni, iulie 04, 2011

32. Kladdkaka – prajitura “namoloasa” a suedezilor

 
Am facut un desert din clasa “prajituri dubioase” de la suedezi, in varianta Baileys. Suedezii astia au o prajitura traditionala interesanta, foarte apropiata de Negresa americana. Noi avem o astfel de reteta cu un continut usor diferit insa cu un rezultat foarte asemanator cu prajitura “namoloasa”. Daca stau bine sa imi amintesc, am primit de pe taram american un amestec gata pregatit de brownies al carui rezultat in cuptor a fost extrem de apropiat de Kladdkaka suedeza. Smecheria e sa nu va speriati cand introduceti scobitoarea sa verificati prajitura. Se lasa la cuptor in functie de gradul de umiditate / caramelizare pe care vreti sa il obtineti. Eu am lasat-o mai mult si am obtinut o crusta crocanta si un interior lipicios si delicios, ca al unei prajituri americane de ciocolata. Reteta e simpla, ieftina, rapida, insa daca nu o lasati la racit de tot si daca nu folositi hartie de copt, se va rupe in momentul in care vreti sa o scoateti din tava. Deci neaparat folositi hartie de copt, nu tava unsa cu ulei si pudrata cu faina, asta pentru ca avem un continut foarte mare de zahar, raportat la restul ingredientelor, si evident prajitura va fi mai lipicioasa iar crusta exterioara foarte usor casabila. Am facut variata cu alcool si a fost perfecta ca si gust. Aroma e deosebita si o recomand.

Pentru o tava nu foarte mare:

200 g zahar alb
100 g zahar brun
2 pliculete zahar vanilat
4 linguri cacao
1 praf sare
150 g faina
2 oua
3 linguri Bailyes
100 g unt topit

1. Amestecam intr-un vas ingredientele uscate, sa le omogenizam.
2. Punem 2 galbenusuri, iar albusurile le batem spuma, rezervandu-le pe mai in colo.
3. Topim untul si incepem sa il adaugam peste restul ingredientelor, amestecand bine, sa omogenizam compozitia.
4. Turnam crema de whisky, apoi adaugam spuma de albus, incorporand-o cu grija, uniform, in aluat. Compozitia o turnam apoi intr-o tava mica, oricum nu va fi foarte inalta. O dam la cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius, intre 25-40 minute, in functie de cat de umeda o dorim. Mie imi place crusta foarte mult, asa ca am lasat-o 40 de minute. Atentie cand o scoateti. Eu nu am racit-o de tot si mi s-a rupt. Servita cu frisca sau inghetata de vanilie ca in Suedia, va fi dementiala!

2 comentarii: