duminică, iulie 17, 2011

Cupa de foi de placinta cu budinca si strugurasi

 
Asta a fost o inspiratie de moment: adica un pachet de foi de placinta Linco aflat in congelator de o vesnicie ce striga in gura mare “Foloseste-ma!!!” si un castron de strugurasi ramasi si ei, asemeni visinelor, in urma procesului de congelare, traditie anuala aici pe Vlaicu. Am mai cotrobait in cutiuta cu condimente si prafuri luate de prin concedii si am decis! Budinca cu aroma de Punch, strugurasi si foi de placinta, orice ar fi, asta in schimbul unei excursii ratate in urma cu o zi.

De ce platesc in felul asta? Pentru ca ieri am pornit, in ciuda codului galben ce anunta descarcari electrice si grindina in mai toata tara, spre una din cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania, cea la de Biertan. Evident ca nici pana la Medias nu am reusit sa ajungem, opriti fiind de cortina de apa si bucatile de gheata abatute asupra parbrizului nostru. Am facut cale intoarsa, cu promisiunea de a reveni in zona in vara asta, macar pentru o fotografie daca nu pentru o zi intreaga, nu de alta dar satele sasesti sunt slabiciunea mea. In directia opusa, spre Sibiu, va recomand cu caldura satul meu de suflet, Sibielul. Oameni dintr-o bucata, un muzeu splendid de icoane pe sticla adunate cu multa truda, privelisti de poveste si o istorie cum rar mai gasesti pe la noi!

http://www.biserici-fortificate.com/locations/biertan___birthaelm/4/

http://www.sibiel.net/Home_RO.html

Pana data viitoare, cand vremea va fi mai prietenoasa cu noi, ramanem la cupele noastre de foi de placinta. Sunt dragute si deja ma gandesc cu ce o sa le umplu data viitoare! Astept sugestii!

Ingrediente pentru 8 tartine:

½ pachet foi de placinte de la Linco
O ceasca ulei
1 pachet Dr. Oetker Pudding Punch (sau capsuni)
500 ml lapte
4 linguri zahar
250 g strugurasi
1 plic glazura Tort-Gelee Transparent Dr. Oetker
Alte 2 linguri de zahar
250 ml apa rece

1. Avem nevoi doar de o jumatate de pachet de foi. Daca faceti 16 tartine, veti avea nevoie de 2 pachete de budinca si 1 litru lapte, evident mai multe fructe dar va ajunge un plic de glazura de gelatina.
2. Intindem pachetul de foi (sunt 14-16 la numar foile astea), dupa ce l-am decongelat la temperatura camerei, si taiem cercuri mai mari decat formele de tartine, asta pentru ca materialul sa ne ajunga sa realizam gulerul prajiturii. Incepem procedeul, care contrar asteptarilor merge destul de rapid: cu o pensula ungem formele de tartine, apoi asezam un disc de foaie de placinta, il ungem foarte putin cu ulei, apoi asezam urmatorul disc, si repetam operatiunea cu un total de 6 discuri decupate / 1 forma de tartina. O ungem si pe ultima cu putin ulei, apoi intepam fundul formei cu o furculita, sa nu se umfle si sa ne trezim cu cupa crapata. Dam astfel aranjate formele la cuptorul preincalzit, 10 minute la 180 grade Celsius. Se rumenesc rapid. Le scoatem cu multa grija, abia cand s-au racit.
3. Pregatim budinca cu aroma de Punch, folosid un plic de praf Pudding, 4 linguri zahar si 500 ml lapte rece. O fierbem pana se ingroasa, conform instructiunilor de pe ambalajul pudincii, apoi, amestecand in continuu o racim cat de cat, sa putem umple tartinele. Nu folosim budinca nici fierbinte, nici prea racita, caz in care s-ar intari deja.
4. Umplem cupele cu cate 2 linguri de pudinca.
5. Spalam fructele si le scugem bine de apa, apoi le distribuim peste cupele cu budinca.
6. Pregatim rapid glazura dintr-un plic de tort Gelee transparent, 2 linguri de zahar si 1 cana apa rece, tinant amestecul pe flacara mica 1 minut, amestecand continuu. Il luam de pe foc si cu o ligura distribuim glazura peste fructe, rapid, sa nu se inchege, cam 2-3 linguri / tartina. Aranjam tartinele pe un platou, apoi impresionam invitatii (daca avem)!

Un comentariu:

  1. O idee super pentru un desert de efect. Arata foarte bine si sunt sigur ca si gustul este pe masura. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere