miercuri, decembrie 14, 2011

50. Risalamande - budinca daneza de orez, la vreme de Sarbatoare

 
Ei bine, desertul asta danez a fost pura incantare! Daca am reusit sa il fac pe Cristi sa manance o portie intreaga de budinca de orez si sa mai si intrebe daca mai facem, cred ca merita tot efortul pentru blogul asta! Probabil exagerez: blogul merita pur si simplu pentru incantarea mamei mele de a-si vedea marea majoritate a retetelor de familie pusa in practica si in imagini de “gospodina lu’ mamica”… in orice caz, nu exagerez cand spun ca budinca noastra de orez e gustoasa, iar a danezilor e delicioasa! Ce face diferenta intre cele doua? Sosul elegant si o frisca naturala cremoasa de partea danezilor, insa nici albusul cu rezultat pufos si pudra de cacao nu se lasa mai prejos la reteta mamei mele. Risalamande (sau orezul cu migdale) e o budinca traditionala in serile de Craciun din Danemarca, inca de la sfarsitul secolului al nouasprezecelea. E un mix de budinca de orez pastrata din seara de 23 decembrie, frisca batuta si migdale, cel mai adesea servit in compania unui delicios sos de cirese (kirsebærsauce), la finalul Cinei de Craciun. Noi am pregatit-o inainte, din pura pofta si curiozitate si mai ales ca am dat peste niste pungute cu fulgi de migdale. Cu rabdare, la treaba!

Pentru 4 portii:

500 ml lapte
1/3 cana orez (80 ml)
2 linguri zahar
2 pliculete zahar vanilat
200 ml frisca naturala
1 cana suc de la compot de cirese, pastrand ciresele de o parte, sau visine din congelator
2-3 lingurite amidon
25-30 g fulgi de migdale sau migdale tocate

1. Cand laptele amestecat cu zaharul si vanilia incepe sa fiarba la foc mic, adaugam orezul. Fierbem tot cam jumatate de ora buna, amestecand mereu, pana cand orezul e facut, si budinca pregatita. O dam la o parte, sa se raceasca.
2. Batem frisca, eventual cu o lingura de zahar pudra. O punem apoi peste orez, numai cand acesta s-a racit, amestecand cu grija, sa nu se lase frisca de tot.
3. E momentul fulgilor de migdale sa intre in scena. Amestecam cateva linguri in budinca de orez, apoi o distribuim in cupe.
4. Ultimul pas – sosul de cirese. Pastram ciresele din compot pentru budinca, deasupra ei. Putem folosi si visine din congelator, dupa ce au dat un clocot in sucul de cirese. Cand zeama fierbe, fara fructe, adaugam amidonul dizolvat intr-o cescuta de apa rece, mai fierbem cateva minute sa prinda consistenta, apoi il imprastiem in mod generos peste budinca nostra cremoasa de orez cu migdale, si incercam sa ne imaginam un Craciun in infrigurata Danemarca…

3 comentarii:

  1. Ador deserturile! Cel prezentat de tine este unul foarte nimerit pentru sarbatori.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si un video fain cum se face budinca http://video.denmark.dk/photo/4178950

    RăspundețiȘtergere