luni, ianuarie 02, 2012

Tarte cu ciuperci si praz


 Reteta asta am aflat-o pe vremea cand lucram intr-un mediu sobru, din care putini oameni reuseau sa tradeze cu adevarat zambete ori sa dea iluzia impacarii cu sine. Evident ca nici un astfel de mediu nu a fost mereu asa, ori altfel nu ar fi reusit sa adune atatia oameni minunati la un loc. Dintr-o decizie proasta intr-alta, evident si acei oameni minunati s-au rarit, au plecat care in cotro, unii plini de curaj de buna voie, altii siliti de circumstante, cu toate ca stoicismul lor i-ar fi indemnat sa mai rabde de dragul datoriei, altii prin decizii de viata minunate, asa cum sunt copiii, si uite asa, prieteni au ramas toti in afara mediului cenusiu si rece, doar cei cu mintea calda si deschisa, cei care au reusit intr-un fel sau altul sa se detaseze intr-un final de ceea ce a insemnat candva o banca.

Spun lucrurile astea numai pentru ca mi-e dor uneori de bucataria de pe Horea 5 unde se imparteau salate, pui fripti, borcane de zacusca, deserturi fel de fel si barfe de ultima ora,  in pauze vesele si distantate oarecum de cifre si clienti iritati. Cu toate astea, reteta care mi-a adus aminte de acele timpuri apartine in mare cuiva dintr-o sucursala si niste vremuri total schimbate, insa pot spune ca Ana e cea carea mi-a deschis “apetitul” pentru gatit, cu felul ei natural de a amesteca ingrediente, cu rezultate neasteptate si noi.

Gata dorul de oameni, trecem la mancaruri!

Pentru 15 tarte cu ciuperci si praz ne trebuie:
Pt crusta de aluat:
400 g faina alba
200 g unt
1 ½ lingurite sare
1 ½ lingurite praf de copt
1 ou
1 galbenus
2 linguri smantana
Ulei pentru uns formele

Pt umplutura:
2 linguri cas razalit
600 g ciuperci
1 fir praz
1 ceapa mica
Ulei de masline pentru calit
1 lingurita cimbru uscat
Piper
2 lingurite sare
2 oua si un albus
2 linguri smantana
1 lingura faina


1. Incepem cu aluatul, pentru ca e unul fraged si va sta la frigider pana cand pregatim umplutura: framantam faina cu untul, un ou, un galbenus, smantana, sare si praf de copt. O sa fie un aluat elastic, pe care il impachetam in folie de plastic si pe care il dam la frigider.
2. Taiem prazul rondele si il calim in ulei de masline alaturi de o ceapa taiata Julien, pana se inmoaie putin, nu de tot, oricum vrem sa mai pastreze prazul si culoarea verde frumoasa.
3. Separat, dupa ce am curatat si feliat ciupercile, le punem si pe ele la calit in putin ulei de masline, cu un praf de cimbru uscat. Nu mai puneti apa, vor lasa ele suficienta. Condimentam cele doua sote-uri cu sare si piper, apoi le scurgem si le amestecam frumos intr-un bol.
4. Batem 2 oua si un albus ramas de la aluat cu smantana, 1 lingura de faina si cas razalit fin, condimentam putin dupa gust, apoi turnam compozitia peste legumele calite.
5. Scoatem aluatul de la frigider si intindem o foaie nu foarte groasa. Decupam discuri cu care imbracam formele de tartine unse cu ulei. Intepam aluatul in forme cu o furculita, apoi il coacem “in orb” (adica fara umplutura) la cuptorul preincalzit la 190 grade Celsius cam 12 minute. Scoatem apoi tartele aproape coapte si cu o lingura le umplem cu amestecul preagtit. Mai coacem totul 25-30 de minute, pana cand tartinele devin rumene si mirosul din bucatarie ne indeamna sa le scoatem. Daca aveti rabdare, le scoateti mai usor racite. Sunt gustoase si merg atat ca aperitiv, cat si ca mic dejun dupa o petrecere, mai ales incalzite un minut in cuptorul cu microunde, cat sa se bucure si el de savoarea lor… Un mic secret? puteti inlocui prazul si ciupercile cu rondele de salam, carnaciori si feliute de bacon, toate prajite putin si scurse bine! Dar asta e deja o alta poveste...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu