vineri, mai 25, 2012

66. Cottage Pie


Prin Marea Britanie culinara inca nu am trecut. De ce? Pai pentru ca la capitolul carne ar cam trebui sa gatesc miel si oaie, ori nu e cazul, la cat sunt de prietena cu cei doi. In schimb vita mi-a captat atentia, la fel si multitudinea de legume folosite de ei, ca sa nu mai zic de grozaviile de deserturi pe care le prepara. In general, tot ce stiam pana mai ieri despre bucataria britanica a fost painea cu unt si castraveti, gustarile tipice din romanele siropoase de epoca ce mi-au umplut adolescenta. Evident ca bucataria lor nu se rezuma la cea a lui Jane ori Elisabeth, mai ales de cand cu proaspatul Jamie. De pe taramul umbrelelor am incercat ceva traditional satios si gustos, o masa pe cinste si pot spune cea mai gustoasa farfurie uratica (dupa gulas) din cate am gatit pana acum. Proaspata, mancarea mi s-a cam dezintegrat in farfurie, iar a doua zi, incalzita la microunde nu mai avea ca si aspect prea mult haz. In schimb e buna de rupe normele! Daca va pregatiti de oaspeti, ar cam trebui sa o exersati daca vreti sa iasa perfect la capitolul aspect. In schimb daca aveti chef de o mancare adevarata, nu ezitati sa o incercati. Secretul e sa faceti un piure numai cu unt. Eu am fost sabotata cu un piure cu lapte si mai putin unt iar faptasul a spalat vasele drept pedeapsa. 

Despre mancare pot sa va spun urmatoarele: are o gramada de secole la activ. Foloseste legume, carne si lactate, cam tot ce se gaseste intr-o gospodarie, ca de aia ii si zice cottage pie. La inceput se facea din orice fel de carne ramasa, amestecata. Acum insa se face urmatoarea diferentiere: daca folosim miel ori oaie, ii spune Shepherd’s Pie, placinta ciobanului. Insa daca se foloseste doar vita sau amestec de vita cu porc, devine Cottage Pie. Legumele sunt felurite, variante aveti deci la dispozitie cate va fac pofta. Sosul e principalul: trebuie sa fie unul consistent, nu foarte lichid. Mie asta mi-a iesit grozav. Insa la fel trebuie sa fie si piureul de cartofi. Trebuie sa fie unul cu tinuta. Tot ce pot sa va sfatuiesc, e sa incercati mancarea. E delicioasa, chiar daca portionata fierbinte, proaspat scoasa din cuptor, se va lasa in farfurie mai mult decat necesar. Multa pofta va doresc!

Ingrediente pentru 6 portii:

250 g carne tocata de porc
250 g carne tocata de vita
1 ceapa mare alba
2 morcovi
1 pastarnac
1 cana mazare
1 cana bulion
1 lingura buna de faina
Piper si sare
1 foaie dafin
Un praf cimbru
2-3 linguri ulei
4 cartofi
½ pachet unt

1. Pentru inceput, tocam marunt ceapa si dam pe razatoarea mare morcovii si pastarnacul. Punem toate astea la calit in putin ulei, cam 10 minute, pana se inmoaie bine toate legumele.
2. Adaugam carnea tocata cand legumele se inmoaie si o prajim cam 15 minute, pana isi schimba bine culoarea.
3. Pudram tocana cu faina, o prajim putin, apoi adaugam mazarea si bulionul, sare si piper plus o foaie de dafin si restul de mirodenii. Fierbem sosul cam 30 de minute pana e facuta carnea, amestecand des, sa nu se prinda, ca doar are faina si se va ingrosa.
4. Intre timp fierbem patru cartofi mari in apa cu sare, fara coaja, dupa care pregatim un piure cu unt, simplu si cremos, insa ferm.
5. Incalzim cuptorul si montam tarta intr-un vas termorezistent: intindem sosul consistent in tava, apoi ii punem plapuma de piure de cartofi. Stropim cottage pie-ul cu putin unt topit si dam totul la cuptor cam 25-30 de minute, pana se rumeneste usor. Va fi o bunatate, mai ales cu un vin rece langa… multa pofta va doresc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu