sâmbătă, septembrie 14, 2013

Chec cu ness si afine


A venit intr-un final si toamna cu timpul ei racoros, asa ca numai bine putem incinge iar cuptorul pentru cate o prajitura buna. Ce-i drept o fi cam tarziu pentru afinele proaspete, reteta mea fiind incercata cu cateva saptamani mai devreme, insa stocul congelat asteapta cu nerabdare sa fie de folos. De data asta am facut un chec inspirat si adaptat dintre cele ale Sandei Marin, iar cum azi tocmai am pregatit un exemplar al cartii sale pentru un cadou deosebit, m-am gandit ca reteta asta ar face cinste momentului, si deci m-am pus si eu pe treaba, sa mai imbogatim bloguletul asta cam neglijat. Checul a fost minunat, a fost chiar cu repetitie, deci eu zic ca merita incercat, fiind minunat langa o ceasca de cafea ori lapte cald, acum ca trebuie sa ne mai si incalzim dupa o plimbare racoroasa de seara.

Am facut o tava tipica de chec din urmatoarele:

2 oua
300 g faina alba
250 g zahar alb
150 ml ulei
150 ml lapte
1 plic praf de copt
2 pliculete zahar vanilat
2-3 linguri bune de ness
1 cana afine

1. Mersul retetei e chiar simplu: frecam bine ouale cu zaharul si vanilia, dupa care adaugam laptele si uleiul. Faina amestecata cu praful de copt vine la urma.
2. Impartim aluatul in doua, iar intr-una din jumatati amestecam nessul dizolvat in 2 linguri de lapte.
3. Pudram afinele cu o lingurita de faina.
4. Punem in tava tapetata cu hartie de copt prima jumatate din aluat, cea alba daca vreti. Presaram afinele, apoi asezam frumos cealalta jumatate din compozitia de chec. Coacem prajitura la 180-190 grade Celsius cam 45 de minute, ca e mai groasa, dupa care pregatim si cana de cafea cu cardamom si scortisoara…

8 comentarii: